~mizz white pink~

~mizz white pink~

Wednesday, September 22, 2010

cream puff jagung..

Bahan-bahan ( untuk 28 biji cream puff )



*125 gm self raising flour @ tepung gandum + 2 sudu teh baking powder

*100 gm butter

*250 ml air

*1/2 sudu teh gula

*3 biji telur

*Bahan-bahan untuk inti jagung

*1 cawan air

*1/2 cawan susu cair

*1 cawan jagung dalam tin

*1/2 cawan tepung kastad

*5 sudu besar gula



Cara-cara Cara-cara untuk puff

1. Panaskan air,gula dan butter dalam periuk sampai mendidih. Masukkan tepung,kacau hingga adunan tak melekat pada periuk.Sejukkan. 2.Pukul telur satu persatu ke dalam adunan dengan mixer

3. Masukkan adunan ke dalam piping bag.Pipe menggunakan nozzle bentuk bintang

4. Spray air ke atas doh untuk membantu adunan naik.Bakar dalam oven hingga permukaan puff kecoklatan,lebih kurang 30 minit. *- tak spray hanya renjis dgn air.pre heat oven, bakar selama 25 min; 180'C

5. Gunting sedikit bahagian tepi puff dan pipe kan inti jagung

  

Cara-cara untuk inti

1. Kacau tepung kastad dan air.Masukkan ke dalam periuk bersama susu cair dan gula.Kacau hingga naik wap

2.Masukkan jagung dalam tin dan kacau sebentar hingga masak.Biarkan sejuk sebelum di masukkan ke dalam puff

yg coklat 2-cairkan coklat dgn air susu ...



No comments:

Post a Comment